fredag 8 juni 2012

Chokladkaka med kokostäcke

200 g smör
3 dl socker
1,5 dl kakao
1 msk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2 dl mjölk

150 g (5-6 dl) kokosflingor
0,75 dl ljus sirap
1,5 dl strösocker
1 dl vispgrädde
50 g smör

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser och häll sedan i mjölken och det avsvalnade smöret. Häll smeten i en smord, rund (26 cm i diameter) kakaopudrad form.

Grädda mitt i ugnen i 200°C i ca 15 minuter. Gör under tiden kokostoscaglasyren i en kastrull.

Häll kokosflingor, sirap, socker, grädde och smör i en kastrull och sätt på plattan på medelvärme och rör om när smöret smälter så det blir en jämn smet. Låt sedan koka upp och låt det sjuda ca 5 minuter.

När kakan är klar och uttagen från ugnen, bred på glasyren och grädda ytterligare ca 10 minuter i ugnen tills kakan fått fin gyllenbrun färg.

När kakan svalnat, skär kakan i fyrkanter med en vass kniv.

Inga kommentarer: