torsdag 8 april 2010

Blodapelsinmarmelad

Blir ca 4 normalstora glasburkar

8 blodapelsiner
1 citron
Vatten
Socker - lika mycket som massan väger, runt ett kilo.

Väg den stora grytan du ska använda. Skriv upp hur mycket den väger.

Skrubba apelsinerna noga. Skär av ändarna. Skär i tunna, tunna skivor.
Lägg apelsiner och saften som rinner av dem på skärbrädan i grytan. Fyll på med vatten så att det precis täcker.
Täck med lock och koka på låg värme i ca 90 minuter. Rör om ibland och sänk värmen om det fastnar i botten på grytan.

Väg grytan med innehåll. Dra ifrån grytvikten. Tillsätt lika mycket socker som massan väger. Möjligen lite mindre. Pressa i saften av en liten citron.

Rör och koka upp igen. Koka utan lock på låg värme i drygt 60 minuter. Se noga till att det inte bränner fast i botten. Skumma av med hålslev om det behövs.

Gör marmeladprov genom att hälla lite på en tallrik som du kylt i kyl/frys en stund. Om marmeladen stelnar snabbt är den klar, annars behöver den koka lite till.

Häll ev. i flytande atamon för att konservera. Följ doseringsanvisning på flaskan.

Häll marmeladen på steriliserade glasburkar. Fyll dem ända upp.

Servera till t ex stark ost och scones.

Inga kommentarer: