Kakan:
100 g smör
2 dl (120 g) vetemjöl
½ dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
3 ägg
2 dl råsocker
1 dl starkt, avsvalnat kaffe
Glasyren:
100 g mörk choklad
25 g smör
2 msk ljus sirap
¾ dl vispgrädde
Smör och ströbröd till formen
Smörj och bröa en sockerkaksform som rymmer minst 1,5 liter. Jag tog en form med löstagbar kant och ring i mitten.
Smält smöret. Mät upp och blanda mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver. Vispa äggen fluffiga med elvisp, tillsätt råsockret mot slutet. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten tillsammans med smör och kaffe. Vispa försiktigt ihop till en slät smet. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader i 35–40 minuter.
Låt svalna lite och stjälp sedan upp kakan.
Bryt chokladen i bitar. Mät upp smör, sirap och grädde i en liten kastrull och låt koka upp. Ta kastrullen från plattan och rör ner chokladen. Rör tills chokladen har smält och låt glasyren svalna. När den börjar tjockna breder du glasyren över kakan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar