tisdag 25 januari 2011

Tekakor

Ca 13 stycken

5 dl mjölk
4 dl havregryn
½ msk salt
1 msk ljus sirap
150 g smör
25 g färsk jäst
8-9 dl vetemjöl

Värm mjölken till ca 50 grader. Kolla med termometer.

Häll havregryn, salt och sirap i degskålen, blanda. Häll i mjölken, rör om och låt stå och svälla i 20 minuter.

Smält smöret och rör ner i grynblandningen. Smula ner jästen och rör om ordentligt. Tillsätt vetemjölet lite i taget tills det blir en lös deg. Jäs under bakduk till dubbel storlek i ca 30 min.

Sätt ugnen på 225 grader. Knåda degen på ett mjölat bakbord. Väg degen. Dela i 100 gram stora klumpar. Min deg vägde 1298 gram och blev således 13 bitar.

Rulla varje degbit till en klump, tryck ut till runda kakor ca 1 cm tjocka på plåten. 4-5 kakor/plåt. Nagga dem med gaffel och jäs under bakduk på plåtar med bakplåtspapper i ca 30 minuter.

Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.

Inga kommentarer: