tisdag 18 januari 2011

Fantomens brysselkex och schackrutor




- Posted using KIP phone


50 st Brysselkex

4,5 dl mjöl
1 dl socker
2 tsk vaniljsocker
200 g smör

0,5 dl socker

Kör allt utom sista halvdecilitern socker i matberedare till en jämn deg.
Rulla till 4 cm tjocka rullar.

Färga 0,5 dl socker med karamellfärg. Rulla rullarna i det färgade sockret. Lägg kallt, gärna över natten.

Skär i skivor typ 4 mm tjocka, lägg på bakplåtspapper på plåt. Grädda ca 10 min mitt i ugnen på 200 grader.


50 st schackrutor

4,5-5 dl mjöl
1 dl socker
200 g smör

Kör allt i matberedare till en nästan fast deg. Väg degen. Dela i två delar. Blanda den ena halvan med 2 tsk vaniljsocker och den andra halvan med 2 msk kakao.

Väg klumparna och dela åter igen i två delar vardera.

Rulla ut två vita och två bruna (max tumtjocka) längder. Lägg vit och brun bredvid varann och likadant fast spegelvänt ovanpå. Tryck till och platta ut sidorna så att degen hänger ihop. Lägg kallt, gärna över natten.

Skär i skivor typ 4 mm tjocka, lägg på bakplåtspapper på plåt. Grädda ca 10 min mitt i ugnen på 175 grader.

Inga kommentarer: