tisdag 8 december 2009

Äppelmos

1 kg vinteräpplen
2 dl vatten
1/2 vaniljstång
1,5 dl socker
Atamon (konserveringsmedel, gärna den flytande varianten)

Skala, kärna ur och klyfta äpplena. Lägg dem i en kastrull. Häll på vattnet. Snitta vaniljstången, skrapa ur de svarta prickarna i kastrullen och lägg i själva stången. Koka upp.

Koka ca 30 minuter och rör om ibland.

Ta kastrullen från värmen. Häll i sockret och se till att det smälter. Häll i atamon enligt doseringsanvisning på paketet. Rör noga om.

Häll moset på steriliserade glasburkar. Sätt på de steriliserade locken. Låt svalna i rumstemperatur. Kyl/frys dem.

Servera till morgonyoghurten med lite hackade valnötter på toppen.


Tips:
- Utan vanilj blir det ett gott mos att servera till kötträtter.
- Med kanelstång istället för vanilj blir det juligare mos.

Inga kommentarer: