tisdag 29 september 2009

Afrikansk gryta

4 portioner

400-500 gram filé (nöt, gris eller kyckling)
2 msk gul curry
3 dl grädde eller matlagningsgrädde
1 köttbuljongtärning
1-2 vitlöksklyftor
1 litet skalat äpple
1 liten rödlök
2 msk smör eller flytande margarin
Vatten
Ev persilja

Dela filén i lämpliga mindre bitar och bryn i panna. Krydda efter smak och lägg åt sidan. Smält lite smör i panna och tillsätt finhackat äpple och lök. Rör ner curry och pressad vitlök. Tillsätt buljongtärning och rör ihop, spä med vatten. Koka upp och låt sen puttra i tio minuter. Tillsätt grädden och red av om såsen inte blir tillräckligt tjock. Blanda ner köttet, smaka av. Strö över lite persilja och servera.

Servera med ris och tillbehör i små skålar: banan i bitar, hackad ananas, körsbärstomater, mango chutney, turkisk yoghurt, jordnötter, syltlök, finhackad gurka.