onsdag 30 september 2009

Thunder E's vicious and delicious ketchup!

2 flaskor

1 rödlök
2-4 vitlöksklyftor
1/2 fänkål
1 stjälk selleri
1 bit ingefära stor som en tumme
1 färsk chili
1 msk korianderfrö
2 kryddnejlikor
1 kruka basilika
500 g färska plommontomater eller körsbärstomer
500 g konserverade tomater av god kvalitet
3,5 dl vatten
2 dl rödvinsvinäger
1 dl brunt farinsocker
Salt och svartpeppar
1 flaska gott rödvin

Börja med att hälla upp ett stort glas rödvin. Drick upp det och grovhacka alla grönsaker. Fräs sedan rödlök, vitlök, fänkål, selleri, ingefära, chili, korianderfrö och kryddnejlika i en stor panna. Salta och peppra. Låt det stå och puttra i 10 minuter.

Under tiden kan du passa på att plocka basilikan och skär alla tomater i halvor. Fyll även på vinglaset.

När grönsakerna puttrat färdigt slår du på tomaterna och vattnet. Rör om ordentligt och koka upp. Salta och peppra lite till och låt koka på svar värme tills hälften av vätskan reducerats bort. Det bör ta minst 20 minuter.

Ta av plattan från värmen och häll i basilikan. Mixa sedan tomatsåsen med hjälp av en handmixer eller hushållmaskin och häll den genom en sil två gånger för att göra den riktigt slät och fin.

Fyll upp vinglaset och häll tillbaks tomatsåsen i pannan. Tillsätt vinäger och socker. Smaka av med salt och peppar. Koka upp igen och reducera tills ketchupen fått fin konsistens. Under tiden dricker du av vinet.

När ketchupen är klar häller du den genom en tratt ner i destillerade glasflaskor. Ställ flaskorna på köksbordet och njut av åsynen när du dricker upp den sista slatten från vinflaskan.